Stolování jako zážitek
Recenze na knihu Ladislava Špačka Etiketa stolování – O dobrých mravech a dobrém jídle
Kdyby titul tohoto textu zněl Jídlo jako zážitek, vypadalo by to možná skoro jako reklama na obžerství. Přitom kniha Ladislava Špačka Etiketa stolování vybízí k pravému opaku. Slouží nám především jako návod, jak se společensky „neztratit“ při konzumaci pokrmů i nápojů a to nejen na veřejnosti.
Pro znalé bude tato kniha nejspíš jen opakováním, ale počítám, že pro dost lidí bude přece jen zajímavým zjištěním, jak se správně chovat, vhodně reagovat či oblékat se ke stolování v restauraci, při významné příležitosti, případně dokonce jen doma.
Přitom se nejedná, podobně jako v jiných knihách pana Špačka, o vyložená pravidla, kterými bychom se měli důsledně řídit, ale spíše o doporučení. Třeba jak a hlavně kde bychom měli jíst oblíbený tatarský biftek. Tip, jak poznáte opravdu dobrou restauraci, nebo jak se zvládat nehody - když už se stanou.
Přiznám se, že jako člověka obyčejného mě překvapilo, kolik toho v sobě etiketa stolování zahrnuje. Obzvlášť že rozhodující jsou právě ty nenápadné detaily. Za jejich absenci nás sice nikdo nebude trestat, ale jejich užití si mnozí všimnou a ocení je.
Vedle zasvěcených postřehů významných českých šéfkuchařů i odborníků z oboru gastronomie jako vůbec doplňují knihu jejich zajímavé recepty. Bonusem jsou pak drobné tematické citáty, včetně historických exkurzů do oblasti kultury stolování u nás i v zahraničí z doby nedávné i vzdálené – první republiky nebo Karla IV.
Hodnocení: 90%
Etiketa stolování – O dobrých mravech a dobrém jídle
Ladislav Špaček
Universum, 2021
Počet stran: 368
Žánr: Naučná a odborná literatura
Máte předplaceno?
Další číslo vám neunikne – magazín KULTINO* vám 4x do roka doneseme až pod nos do vaší poštovní a e-mailové schránky.
A k tomu navíc volné vstupenky, extra bonusy a další rozmazlování našich podporovatelů.