Letos je tomu 50 let, co Zdeněk Pohlreich poprvé vstoupil do profesionální kuchyně. Při té příležitosti se rozhodl zmapovat svůj dosavadní život formou biografické knihy s jednoduchým názvem Šéf. Ve svém nabitém programu si udělal čas zodpovědět nám několik otázek.
Bez kterých lidských vlastností se žádný šéfkuchař neobejde?
Naprosto klíčová je schopnost jednat s lidmi, ale to platí pro všechny manažerské pozice. Šéfkuchař musí být dobrý organizátor, mít schopnost předat své myšlenky a vize podřízeným. Vytrvalost až určitá posedlost jsou jaksi samozřejmé. A k tomu samozřejmě patří i odborné znalosti ekonomiky, hygieny, zbožíznalectví, jednání s dodavateli apod. Ale z vysloveně lidských vlastností to bude asi vytrvalost a upřímnost.
Myslíte, že vaše biografická kniha čtenáře v některých směrech překvapí?
To nevím, já hlavně doufám, že je bude bavit to číst.
Dá se Šéf brát i jako určitá kronika vývoje moderní české gastronomie?
To asi ne, gastronomie je o moc větší než nějaký můj příběh.
Spousta Čechů si českou gastronomii spojuje právě s vaším jménem. Cítíte v tomto smyslu nějakou zodpovědnost za její aktuální stav?
Zodpovědnost určitě ne, každý je zodpovědný sám za sebe a své konání. Jak gastronomové, tak zákazníci. Moje role je v tomto ohledu zcela minoritní.
Nejspíš všichni si pamatujeme jídla a chutě, jež si spojujeme se svým dětstvím. Které jsou ty vaše?
Já na to sice vzpomínky mám, na vdolky, palačinky, piškoty... Nic z toho mi ale dnes nechybí, tyto vzpomínky byly vytlačeny poněkud vybranějšími delikatesami, které jsem měl příležitost při své profesi ochutnat.
Blíží se léto a i u nás už si řada lidí toto období spojuje nejen s hudebními, ale také s food festivaly. Na které se letos chystáte, ať už pracovně, nebo soukromě?
Pracovně navštívím sérii Prima FRESH festivalů a to bude všechno. Jinak nikam moc nechodím.
Existují ve světě kuchyně, do jejichž tajů jste zatím nepronikl a rád byste to napravil?
Myslím, že jich je většina. Neumím toho spoustu.
Nejen profesní zkušenosti jste čerpal na zahraničních štacích. Jak často se do ciziny za tímto účelem vydáváte v posledních letech?
Já spíše spojuji příjemné s užitečným, když někam jedu, jíst samozřejmě musím. Ale vyloženě studijně to neberu, i když je to občas víc než inspirativní.
Na svém kontě máte mnoho různě zaměřených kuchařek. Podobně je na tom také celá řada vašich kolegů. Je v Česku stále dostatečná kupní síla?
Myslím si, že tak špatné to s kupní silou není, aby si lidé nemohli koupit pořádnou knížku.
(* 1957) je rodákem z hlavního města a zřejmě nejznámějším českým kuchařem a podnikatelem v gastronomii. Proslul nejen díky svým profesním úspěchům, ale také jako nekompromisní moderátor několika televizních pořadů. Po řadě kuchařek teď přichází s knihou orientovanou především na jeho životní osud.