Šéfkuchař musí být vytrvalý a upřímný

Autorizovaná biografie Zdeňka Pohlreicha
Rozhovor, Zdeněk Pohlreich, Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha, magazín Kult* Brno
Knihy
Kniha Šéf – biografie Zdeňka Pohlreicha

Letos je tomu 50 let, co Zdeněk Pohlreich poprvé vstoupil do profesionální kuchyně. Při té příležitosti se rozhodl zmapovat svůj dosavadní život formou biografické knihy s jednoduchým názvem Šéf. Ve svém nabitém programu si udělal čas zodpovědět nám několik otázek.

Bez kterých lidských vlastností se žádný šéfkuchař neobejde?

Naprosto klíčová je schopnost jednat s lidmi, ale to platí pro všechny manažerské pozice. Šéfkuchař musí být dobrý organizátor, mít schopnost předat své myšlenky a vize podřízeným. Vytrvalost až určitá posedlost jsou jaksi samozřejmé. A k tomu samozřejmě patří i odborné znalosti ekonomiky, hygieny, zbožíznalectví, jednání s dodavateli apod. Ale z vysloveně lidských vlastností to bude asi vytrvalost a upřímnost.

Myslíte, že vaše biografická kniha čtenáře v některých směrech překvapí?

To nevím, já hlavně doufám, že je bude bavit to číst.

Dá se Šéf brát i jako určitá kronika vývoje moderní české gastronomie?

To asi ne, gastronomie je o moc větší než nějaký můj příběh.

Spousta Čechů si českou gastronomii spojuje právě s vaším jménem. Cítíte v tomto smyslu nějakou zodpovědnost za její aktuální stav?

Zodpovědnost určitě ne, každý je zodpovědný sám za sebe a své konání. Jak gastronomové, tak zákazníci. Moje role je v tomto ohledu zcela minoritní.

Také čtěte
Castellana Trattoria, restaurace, Brno, italská, Novobranská, magazín Kult* Brno
„Jídlo, to je vášeň, požitek, rituál.“ Takto zní motto brněnské restaurace Castellana Trattoria...

Nejspíš všichni si pamatujeme jídla a chutě, jež si spojujeme se svým dětstvím. Které jsou ty vaše?

Já na to sice vzpomínky mám, na vdolky, palačinky, piškoty... Nic z toho mi ale dnes nechybí, tyto vzpomínky byly vytlačeny poněkud vybranějšími delikatesami, které jsem měl příležitost při své profesi ochutnat.

Blíží se léto a i u nás už si řada lidí toto období spojuje nejen s hudebními, ale také s food festivaly. Na které se letos chystáte, ať už pracovně, nebo soukromě?

Pracovně navštívím sérii Prima FRESH festivalů a to bude všechno. Jinak nikam moc nechodím.

Existují ve světě kuchyně, do jejichž tajů jste zatím nepronikl a rád byste to napravil?

Myslím, že jich je většina. Neumím toho spoustu.

Nejen profesní zkušenosti jste čerpal na zahraničních štacích. Jak často se do ciziny za tímto účelem vydáváte v posledních letech?

Já spíše spojuji příjemné s užitečným, když někam jedu, jíst samozřejmě musím. Ale vyloženě studijně to neberu, i když je to občas víc než inspirativní.

Na svém kontě máte mnoho různě zaměřených kuchařek. Podobně je na tom také celá řada vašich kolegů. Je v Česku stále dostatečná kupní síla?

Myslím si, že tak špatné to s kupní silou není, aby si lidé nemohli koupit pořádnou knížku.

Rozhovor, Zdeněk Pohlreich, Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha, magazín Kult* Brno
Rozhovor, Zdeněk Pohlreich, Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha, magazín Kult* Brno
Zdeněk Pohlreich

(* 1957) je rodákem z hlavního města a zřejmě nejznámějším českým kuchařem a podnikatelem v gastronomii. Proslul nejen díky svým profesním úspěchům, ale také jako nekompromisní moderátor několika televizních pořadů. Po řadě kuchařek teď přichází s knihou orientovanou především na jeho životní osud.

Celoroční předplatné magazínu KULTINO* Brno

Roční předplatné

4x do roka do vaší poštovní a e-mailové schránky

Mohlo by vás zajímat

Top
Rozhovor
Film
„Dokonalá demokracie není možná, protože neexistuje dokonalý člověk...
Top
Rozhovor
Festival
Inspirační fórum je diskusní platforma Mezinárodního festivalu...
Rozhovor
Vzdělávání
Vyvíjet vlastního chatbota se mu zdálo zbytečné, teď jeho Kanbu.ai...
Rozhovor
Vzdělávání
Po 17 letech fotografické praxe se neleká žádného žánru a své...