Kde se pivo vaří, tam se dobře daří
Nově otevřený EFI Hostinec nabízí nejen domácí kuchyni, ale i řemeslné pivo z vlastního pivovaru
Tentokrát jsem si posvítil na nedávno otevřený EFI Hostinec. Mají tady řemeslný pivovar a vaří vlastní pivo značky EFI. Zaměřují se na klasickou českou kuchyni, tudíž se jedná o ideální přístaviště pro každého, kdo miluje domácí dobroty a české pivo. Už jste ochutnali EFI desítku?
EFI Hostinec byl otevřen v květnu letošního roku ve zrekonstruované historické budově v centru Brna jako součást čtyřhvězdičkového EFI SPA Hotelu Superior, který nabízí ubytovaným hostům bohatou škálu služeb. V případě EFI Hostince nejde o standardní hotelovou restauraci, ale o hostinec otevřený široké veřejnosti.
Nahrává tomu i skutečnost, že zde vaří vlastní pivo, a tak se v uvnitř mísí hoteloví hosté s brněnskou veřejností. Při mé návštěvě jsem dokonce narazil na pár herců z nedalekého Městského divadla Brno. V restauraci to hučelo jako v úle.
Prostředí s řemeslným pivovarem
Popsat EFI Hostinec by se dalo stručně. Je to jeden kompaktní prostor, který je ale rozčleněn do několika sektorů. Z přední části před centrálním barem máte výhled na otevřenou kuchyni. Prostor za barem je určen k malinko klidnějšímu posezení a můžete z něj obdivovat třínádobovou pivní varnu české výroby. A v poslední řadě se můžete usadit na ochozu a shlížet tak na celou restauraci. Interiér hostince včetně baru je velmi zdařilý a doplňují jej velkoformátové obrazy od Marka Číhala zavěšené pod stropem.
Nechybí lednice s vyzrálým masem, ze kterého si můžete nechat připravit například čerstvý T-bone steak, salátový bar a chlaďák na lahvová piva EFI, která si můžete zakoupit a odnést ke konzumaci třeba na hotelový pokoj.
Centrální bar vybízí také k posezení, a jak se říká, je ideální štací „stavit se na jedno“.
Rozplývající se karlovarský knedlík
Při své návštěvě jsem se záměrně usadil do přední části, abych měl dobrý výhled na bar i do kuchyně. S úžasem jsem pozoroval dva kuchaře, kteří se za celou dobu nezastavili a připravovali jídla s absolutním nasazením. Z kuchyně se po celou dobu linula libá vůně, která vybízela k ochutnání čehokoliv z jídelníčku. Musím pochválit, že otevřená kuchyně je velmi dobrá strategie. Přestože jsem se trošku obával, že načichnu vůní z připravovaných pokrmů, nestalo se tak.
Vzhledem k tomu, že se restaurace zaměřuje na českou kuchyni, vyzkoušel jsem několik položek z jídelníčku. Na čem jsem si nejvíce pochutnal, byla kulajda s poctivou porcí lišek, i když na můj vkus byla malinko více smetanová, a na svíčkové s karlovarskými knedlíky. Uchvátil mě design talíře se svíčkovou, se kterým si kuchař vyhrál, ale jen do okamžiku, než mi servírka tento dojem zkazila přilitím omáčky z omáčkovníku. Nemám jí to za zlé, ale mohl jsem se snad trošku déle kochat tímto mistrovským dílem, nebo si jej alespoň vyfotit. Naopak jsem ocenil, že si z omáčkovníku, který byl servírován společně, můžu kdykoliv přidat. Není nic horšího, než když vám u svíčkové dojde omáčka a dojídáte maso a knedlíky takříkajíc „na sucho“. A přiznám se, že tak lahodné karlovarské knedlíky jsem snad ještě nikdy nejedl.
Pochválit musím kompletní obsluhu, která byla velmi příjemná, milá i pohotová. Ochutnal jsem i pivo z řemeslného pivovaru. Dal jsem si EFI desítku i dvanáctku a v obou případech jsem byl velmi mile překvapen.
Zřejmě platí rčení „Kde se pivo vaří, tam se dobře daří“, v tomto případě bezpodmínečně. Myslím si, že EFI Hostinec má velmi dobře nakročeno. Jsem si jist, že sem zavítám znovu, i kdyby jen na jedno pivo. Nebo se stavím na polední menu, u kterého očekávám, že nebude ošizeno. Co si zřejmě nenechám ujít, bude exkurze s ochutnávkou piva do EFI pivovaru. Přidáte se?
– Stanislav Griebe –
Článek otištěn v Kult 11/2021
Máte předplaceno?
Další číslo vám neunikne – magazín KULTINO* vám 4x do roka doneseme až pod nos do vaší poštovní a e-mailové schránky.
A k tomu navíc volné vstupenky, extra bonusy a další rozmazlování našich podporovatelů.