Článek

Etiketa u stolu

Stolování, Etiketa, Daniel Šmíd. Etiketa domácí, magazín KULT* Brno
Jídlo & pití
Zážitkový firemní kurz s 5 chody na 4 hodiny

Mlaskání, srkání, hltání, říhání… Zajisté jste se s podobnými projevy nekultivovanosti setkali. Někdy při nich přistihnete sami sebe. Mně samotnému se to občas stane, když stoluji sám v domácím prostředí, nesoustředím se a jsem myšlenkami jinde. Znáte to?

Pokud chcete předejít tomu, aby se vám něco podobného přihodilo ve společnosti, zajděte si na kurz etikety u stolu, který pravidelně pořádá Daniel Šmíd. Etiketě, kultivované komunikaci a odívání se profesně věnuje od roku 2009. Napsal knihy Etiketa domácí, Smart Casual nebo Gentlemanual. Sám jsem se jednoho takového kurzu zúčastnil a přináším vám pár svých dojmů a doporučení.

Jak sedět u slavnostní tabule?

Na společenskou akci, spojenou se stolováním u slavnostní tabule, přijďte vždy o chvilku dříve. Projevujete tak úctu hostiteli a  budete mít čas na odložení si kabátu či pláště, na welcome drink i  na letmé seznámení a  konverzaci s ostatními účastníky. Dodržujte dress code uvedený na pozvánce. Půjde-li například o Black Tie, znamená to, že pánové mají přijít v černém smokingu, bílé košili s černým motýlkem a dámy v dlouhých večerních šatech tmavé barvy. Pánové, než usednete na svou židli, pamatujte, že musíte nejprve s tím samým pomoct své partnerce. Zásadou je, že sedíte pouze na okraji své židle a nohy máte ohnuté v kolenou do pravého úhlu, případně můžete jednu nohu pokrčit a dát pod židli, a tak lépe ukotvit svůj posed. Možná namítnete, jak se takové sezení dá vydržet? Věřte, že dá, navíc stále budete mít vzpřímenou páteř, což vaše záda dozajista ocení. V žádném případě byste se neměli opírat o zádovou opěrku židle, nebo se jakkoli „zbortit“. Vyzkoušejte si to, abyste poznali ten rozdíl.

Stolování, Etiketa, Daniel Šmíd. Etiketa domácí, magazín KULT* Brno
Jak správně používat základní vybavení restaurace?

Pár pravidel při stolování

Začněme látkovým ubrouskem. Ten slouží ke dvěma účelům. Zaprvé patří výhradně na klín před konzumací jakéhokoli chodu. Zadruhé si s ním otíráte ústa pokaždé, když se chcete napít po konzumaci jídla. Sklenice stojí na stole vždy po pravé straně nad talířem a  příborem. Příbory držíme shora tak, že se jejich rukojeť opírá o  vnitřek naší dlaně a  ukazováček leží shora na konci rukojeti blíže k  ostří. Vidličku při používání celého příboru nikdy neotáčíme hroty nahoru a neděláme z ní bagrovou lopatu. Dalším důležitým pravidlem je manipulace s pečivem. Pečivo můžeme jen lámat, nemáme ho ukusovat. Ulomené sousto mažeme máslem nad talířkem s  pečivem po své levé ruce. Nic, co jsme si vložili do úst, nemůžeme vrátit na talířek. Výjimkou jsou rybí kůstky nebo chrupavky, které z úst vytlačíme jazykem zpět na vidličku a poté odložíme na kraj talíře. Naopak ale můžeme kouskem pečiva vytřít talíř.

Stolování, Etiketa, Daniel Šmíd. Etiketa domácí, magazín KULT* Brno
Kdy nenuceně a s lehkostí komunikovat při jídle a kdy nic neříkat?

Obecným smyslem stolování není pořádně se „nacpat“, ale společenská konverzace, která by měla vést k  navázání nových obchodních či osobních vztahů a  lepšímu poznání spolustolovníků. Jídlo je v tomto případě jen prostředník, který pomáhá navodit příjemnou atmosféru. Účelem též není přes všechna pravidla etikety zůstat zkoprnělý. Prohřešky jsou tolerovány a  zpravidla v  tichosti přecházeny. Nebojte se v rámci správného stolování chovat nenuceně a  uvolněně. Přirozenost v  etiketě získaná praxí je vítána a oceňována.

Stolování, Etiketa, Daniel Šmíd. Etiketa domácí, magazín KULT* Brno
Jaké návyky při pití musíte nutně opustit a jaké si nutně osvojit?

Daniel Šmíd 
Kurzy moderní etikety a business etikety
www.danielsmid.cz

Mohlo by vás zajímat

Článek
Cestování
Přechodné podzimní období s sebou nese výzvy spojené se střídavými...
Rozhovor
Vzdělávání
Vyvíjet vlastního chatbota se mu zdálo zbytečné, teď jeho Kanbu.ai...
Článek
Vzdělávání
Přes 700 korun měsíčně dostávají v průměru české děti a dospívající...
Rozhovor
Vzdělávání
Po 17 letech fotografické praxe se neleká žádného žánru a své...