Článek

Martin Glaser deset let v čele první brněnské divadelní scény a „natřískaná“ sezóna 2023/2024

Národní divadlo Brno, Divadelní šalinkarta, předplatné 2023/2024, Leoš Janáček, Liška Bystrouška. Magazín KULT* Brno
Divadlo
Svezete se i vy? S divadelní šalinkartou Národního divadla Brno.

Když se Martin Glaser před deseti lety ujímal funkce ředitele první brněnské scény, podle vlastních slov netušil, jak moc bude muset Národní divadlo Brno proměnit, aby jej vrátil mezi nejrespektovanější divadla české divadelní scény. Následující sezóna je pro něj proto stejně důležitá jako ty předešlé.

Národní divadlo Brno v nadcházející sezóně připravilo pro své diváky předplatné, které jim nově umožňuje svobodnou volbu ve výběru představení. Mohou si například zvolit nejen preferovaný žánr, ale i to, zda je pro ně přijatelnější jít do divadla ve všední den či spíše o víkendu nebo jaký je pro ně nejvhodnější čas začátku představení.

Výhodou takto variabilního předplatného je možnost skupiny i vzájemně kombinovat. Předplatné pro následující sezónu je k dispozici již nyní a zakoupit jej bude možné až konce září 2023. Od listopadu jej pak bude možné zakoupit jako vánoční dárek.

Nejdůležitější události příští sezóny

Samotná sezóna 2023/2024 začne v pondělí 7. září 2023 v 18 hodin na piazzettě před Janáčkovým divadlem Zahajovacím open air koncertem, který bude zdarma. Během představení se zájemci mimo jiné dozvědí, jaká hudební překvapení je v začínající sezóně čekají. Kalendářní rok končící čtyřkou je totiž v české hudbě vždy svátkem, ale ten nadcházející 2024 bude skutečně mimořádný! Hned na jaře totiž oslavíme 200. výročí narození významného hudebního skladatele, autora cyklu symfonických básní Má vlast, Bedřicha Smetany.

Velkým hudebním svátkem bude v pořadí již devátý ročník tradičního festivalu Janáček Brno. Ovšem ještě než festival 1. listopadu 2024 začne (festival se koná s dvouletou periodou), čekají nás oslavy mistrových narozenin. Leoš Janáček by totiž 3. července 2024 oslavil 170let. Narozeninový den pod taktovkou souboru Janáčkovy opery NdB bude plný akcí nejen v budově divadla, jež nese autorovo jméno, i na přilehlé piazzettě, ale rovnou po celém městě, kde Leoš Janáček dlouhá léta žil a působil.

Své vlastní kulaté výročí má navíc i jedna z jeho nejslavnějších oper, Liška Bystrouška. Ač to zní neuvěřitelně, „naší“ lišce bude 6. listopadu 2024 sto let a dlužno dodat, že se tohoto krásného jubilea dožila ve skvělé kondici! Také na ni proto čekají velké oslavy, a to přímo v rámci Janáčkova festivalu. Rozhodně nebudou chybět speciální liščí dort ani mimořádní hosté, jež vystoupí v hlavních rolích v rámci samotného slavnostního představení, které celý festival uzavře.

Národní divadlo Brno, Divadelní šalinkarta, předplatné 2023/2024, Leoš Janáček, Liška Bystrouška. Magazín KULT* Brno

Rok české hudby 2024 aneb, co nás čeká v opeře?

„Hudbě nemusíte rozumět a opeře už vůbec ne, stačí se jim pouze odevzdat a nechat je na sebe působit,“ říká k nadcházející divadelní sezóně Jiří Heřman, umělecký šéf souboru Janáčkovy opery NdB. Dvě následující sezony se totiž ponesou v duchu oslav Roku české hudby 2024, jenž bude věnován především významným výročím velkých skladatelů. Ale nejen jim. Vždyť i Národní divadlo v Brně oslaví již 140. narozeniny!

K již zmiňovanému 200. výročí narození Bedřicha Smetany uvede NdB novou inscenaci Smetanovy opery Dalibor, která vznikne v koprodukci s Velšskou národní operou v rámci projektu Smetana200. To Dvořákova opera Rusalka je sice samozřejmou součástí repertoáru českých divadel, ale bude to poprvé, co ji v České republice nastuduje režisér David Radok.

Závěr operní sezóny pak bude patřit světové premiéře představení Orlando podle novely anglické spisovatelky Virginie Woolfové, přičemž vznik opery inicioval brněnský soubor jako další z řady splněných objednávek nových operních děl.

Nejen festival Dance Brno 2023

Baletní soubor Národního divadla Brno připravuje podzimní premiéru baletu s názvem Bdění, který bude složen celkem ze tří opusů. Druhá premiéra bude v Mahenově divadle spojena s novou choreografií a se symbolickým ukončením druhého funkčního období uměleckého šéfa baletu NdB. Celovečerní titul Coco Chanel je inspirován životním příběhem dámy, která změnila svět ženské módy.

V plánu jsou také dvě zcela původní premiéry, a to juniorského souboru NdB 2 v divadle Reduta. Mimo to se sluší zmínit i festival Dance Brno 2023, který bude přehlídkou nejen českých, ale poprvé i slovenských profesionálních těles a ukázkou toho nejlepšího z jejich repertoáru. Zajímavostí brněnské baletní scény bude nově prezentace repertoáru juniorského baletu NdB 2 v červenci na Biskupském dvoře.

Národní divadlo Brno, Divadelní šalinkarta, předplatné 2023/2024, Leoš Janáček, Liška Bystrouška. Magazín KULT* Brno

Mahenovu činohru NdB zpevní dva pilíře děl světových dramatiků

Pátá sezóna činoherní scény se od těch předchozích liší nápadným dramaturgickým rozlišením jednotlivých budov na „klasickou Mahenku“ a „současnou Redutu“. Výjimkou potvrzující pravidlo bude premiéra na Malé scéně Mahenova divadla, kde bude inscenována novinka nejvýznamnější francouzské dramatičky současnosti, Yasminy Rezy. Krásná Anne-Marie je zpovědí druhořadé herečky, kterou ovšem autorka předepsala pro mužského představitele.

Mahenovo divadlo se navíc zpevní o dva pilíře světové dramatiky. Shakespeareova Hamleta i Čechovovy Tři sestry svým způsobem pojí „těžkost rozhodnutí“. Schopnost volby ve zlomových okamžicích, tolik důležitou pro naše současné životy, kultivuje ze všech druhů umění nejlépe právě dramatické divadlo. 

Dramatické ovšem nebývají jen tragédie. V kůži sluhy Truffaldina či ženicha Podkolatova, titulních postav jedněch z nejslavnějších komedií všech dob, by se asi nechtěl ocitnout nikdo z nás, a přece se na Goldoniho Sluhu dvou pánů a Gogolovu „naprosto neuvěřitelnou“ Ženitbu díváme stále s velkým potěšením.

Divadlo Reduta neustane ani v následující sezóně v uvádění českých a světových premiér. Už v říjnu bude do tamních prostor „zavěšena“ malba zachycující soumračnou krajinu s kostelem. Na první pohled vcelku obligátní olej na plátně, kdyby nebyl podepsán „A. Hiller“. Nebo je to první „l“ ve skutečnosti „t“? Brilantní černou grotesku Noční krajina napsal Marius von Mayenburg pro svou domácí berlínskou Schaubühne a v NdB bude mít českou premiéru ani ne rok po premiéře světové.

Ani česká premiéra autorského textu (R)Evoluce od pozoruhodné divadelnice Yeal Ronen, zpracovávající eseje předního autora současnosti Y. N. Harariho, nebude zaostávat dlouho za prvním uvedením v hamburské Thalii, a to kabaretní formou jakéhosi „netflixovského Black Mirror“ na divadle. Naopak dříve, než kdekoliv jinde na světě, uvede Činohra NdB původní českou hru Jaroslava Rudiše Krvavý měsíc, která vznikla přímo pro naše herce a která by měla mít – jak autoři anoncují – atmosféru filmů Jima Jarmusche.

Národní divadlo Brno, Divadelní šalinkarta, předplatné 2023/2024, Leoš Janáček, Liška Bystrouška. Magazín KULT* Brno

Více informací k připravované sezóně, nové formě předplatného i dalším aktualitám Národního divadla Brno naleznete na webu: www.ndbrno.cz

Divadla

Dvořákova 11, Brno

Mohlo by vás zajímat

Recenze
Divadlo
Hořkou komedii amerického dramatika Paula Elliotta S láskou Mary uvádí...
Recenze
Film
V nejnovějším filmu Zahradníkův rok balancuje režisér Jiří Havelka na...
Recenze
Film
Podle výroční zprávy o závislostech z minulého roku pije každý den...
Recenze
Knihy
Na co si musí čtenář Duše národa od Marka Prchala zvyknout především...